Als paddenstoelen uit de grond

Na de crisis van de Tweede Wereldoorlog, braken er betere tijden aan voor onze landgenoten. De Amerikanen brachten in 1945 niet alleen de bevrijding, maar ook de consumptiemaatschappij mee. Er was massa’s werk in de wederopbouw, de economie zwengelde aan en de welvaart steeg. Meer mensen konden zich een huis veroorloven en bouwden in een van de vele nieuwe wijken die na de oorlog in elke Vlaamse plattelandsgemeente ontstonden.

Maar het bleef niet bij een huis. Iedereen wilde mee met de moderne tijd en kocht een koelkast, een wasmachine, een droogkast, een televisie, een grasmaaier, een scooter of een auto. Maar waar moesten ze met al die spullen heen? Er werd dan ook lustig bijgebouwd: keuken, badkamer, garage, tuinhuis. De typische Vlaamse “koterijen” stammen uit deze tijd.

Met de stijging van de welvaart en de consumptie zagen tal van automerken hun kans om in elk dorp een graantje mee te pikken. Tal van lokale filialen werden in de jaren na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Zo ook in het Land van Rode.